A vizelettartási problémák miatt adódhat olyan helyzet, amikor felnőttként is pelenka viselésére szorulunk. Ilyenkor általában egy felnőtt úgy érzi, mintha „lefokozták” volna. Kínosnak, egyfajta visszaesésnek éli meg. Emiatt pedig nagyon nehéz beszélni arról, amikor kiderül, hogy szükségünk volna rá. Pedig maga a helyzet nem is olyan szörnyű, mint ahogy elsőre gondolnánk. Van pár jó tipp hozzá, hogyan vészeljük át és lássuk jobb színben a dolgokat.

Ne tekintsünk rá végleges állapotként!

Pelenka viselésére általában több okból kényszerülünk, viszont leginkább a vizelettartási problémák okozzák. Ám ezek jelentős része valójában nem maradandó. A hölgyeknél, és egyébként a férfiaknál is, csak ez ritkábban derül ki, az időskori vagy épp fiatalkori inkontinencia lehet a ludas. Uraknál viszont gyakoribb a prosztatagondokkal együtt járó vizelettartási probléma, továbbá a prosztataműtét utáni komplikációk fellépése ezen a területen. Ugyanakkor az ilyen jellegű problémákat okozhatja fertőzés, stressz, gyulladás és számtalan más egészségügyi probléma is. Akármi is legyen a kiváltó ok, ezek legtöbbje általában átmeneti vagy jelentősen javítható gondot takar. Különféle gyakorlatokkal és életmódváltással csökkenthető, illetve akár meg is szüntethető sokszor a baj. Soha nem szabad tehát véglegesnek tekintenünk ezt az állapotot. Már önmagában ennek a gondolata is sokkal pozitívabb hangulatot adhat számunkra, ezáltal képesek lehetünk arra, hogy a pelenkaviselést egyfajta átmeneti szükséges rossznak tekintsük.

Az inkontinenciának többféle változata létezik. Ilyen a stressz alapú inkontinencia, a késztetéses inkontinencia, a túlfolyásos inkontinencia, a funkcionális inkontinencia, valamint ezek variánsa, a kevert inkontinencia. Ha tapasztaljuk a tüneteket, fontos kideríteni, minket melyik kellemetlenség érint. Hogy miért? Mert ehhez mérten kell felnőtt pelenkát választani. Nem mindegy az sem, hogy mekkora az ember napi aktivitása, mennyi nedvességet kell felszívnia a pelenkának, mekkora a mérete, illetve milyen a minősége. Ezeket egytől egyig figyelembe kell venni a vásárlásnál.
Ne kössük össze a kiszolgáltatottság érzésével.

A pelenka viselését azért éljük meg sokkal szörnyűbbnek, mint bármilyen más egészségügyi segédeszközt, mert automatikusan a csecsemők magatehetetlenségére asszociálunk. Nőként talán egy idő után egyszerűbben kezelhetjük, hiszen egyébként is hordunk egészségügyi betétet, ám férfiként úgy érezhetjük, hogy férfiúi büszkeségünkön komoly csorba esik. Pedig ha nem kötjük össze a csecsemők kiszolgáltatottságával, pusztán egy egészségügyi eszköznek tekinthetjük, amely megkönnyíti az életünket átmenetileg, akkor képesek leszünk tárgyilagosan kezelni a dolgot, ami megóv az esetleges pszichológiai mellékhatásoktól. Akár úgy is tekinthetünk a helyzetre, mint egy szemüveg viselésére vagy mankó használatára.

Az inkontinecia fokozatai:

Az akarattól függetlenül, négy óránként leadott vizelet átlagmennyisége (ml) alapján öt fő fokozatát különböztetjük meg a vizelet-inkontinenciának. Tekintet nélkül arra, hogy mi okozza a vizelet-inkontinenciát, különböző erősségű lehet. Az inkontinencia súlyossági foka befolyásolja, hogy milyen nedvszívó terméket válasszunk.
A fokozatok lehetnek az enyhétől (140 milliliternél kevesebb), a középsúlyoson át (140-300 ml) a súlyos (300 milliliternél több) inkontinenciáig. A pelenkákon mindig jól láthatóan feltüntetik, hogy milyen fokozat esetén javasolják az adott termék használatát. Így könnyebb a megfelelő termék kiválasztása is.
Van különbség az inkontinenciás termékek esetében nők és férfiak számára?
Az anatómiai különbségeket, követve a gyártók férfiak és nők számár különböző betéteket gyártanak. A SENI gyártó esetében SENI LADY inkontinencia betéteket nők, míg a SENI MAN betéteket férfiak számára fejlesztették.
A középsúlyos és súlyos inkontinenciás termékeket – az egyszerhasználatos nadrágpelenkákat, vagy a betéteket a férfiak és nők egyaránt viselhetik.

Honnan lehet beszerezni?

A felnőtt pelenka viselésére kényszerülők egyik legnagyobb problémája maga a vásárlás. Elég kínos lehet az érzés, hogy mit gondolhatnak mások rólunk. Ha mindenképp ragaszkodunk a fizikai megvásárláshoz, egyszerűen gondoljunk arra, hogy a kosár tartalmát is legrosszabb esetben a pénztáros nézi. Viszont ha legtöbbször nehezünkre esik a vásárlás, akkor rendeljünk online számunkra megfelelő pelenkát. A lehető legjobb módja az ilyen termékek diszkrét és egyszerű vásárlásának. Ez megóv bennünket a vásárlás okozta felesleges stressztől, és kényelmesen, nyugodt körülmények között választhatjuk ki a számunkra megfelelőt.

Tisztázzuk magunkban: senki sem látja, ha pelenkát hordunk.

Ahogyan a menstruáció alatt nőként a betét használata láthatatlan, úgy a pelenka sem fog feltűnni senkinek. Ugyanúgy lehet a mi saját privát „ügyünk”, ahogy azt a nők jelentős része teszi minden hónapban a menstruációja alatt. A modern, felnőtt pelenkák nadrág és ruha alatt sem láthatóak, szagtalanok, valamint könnyen cserélhetőek. Ma már léteznek kifejezetten színes pelenkák is, amelyeknek teljesen alsóneműhöz hasonló kinézetük van. Ezért egyáltalán nem kell, hogy szégyenérzetünk legyen: senki sem fog tudni róla.